Αύριο το πρωί, όταν θα είστε στο μπάνιο και θα βουρτσίζετε τα δόντια σας, σκεφτείτε ότι στην Αμερική κάθε χρόνο 450 εκατομμύρια οδοντόβουρτσες,

σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δηλαδή, παίρνουν τον δρόμο που δεν έχει επιστροφή εκείνον της υγειονομικής ταφής. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες οδοντόβουρτσες αλλά και οι θήκες μεταφοράς τους που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο είναι κατασκευασμένες από πλαστικό, προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα. Οι οδοντόβουρτσες και οι θήκες τους (στην Αμερική όταν "πετάγονται" πάνε σε χώρους υγειονομικής ταφής) ποτέ θα βιοδιασπαστούν; Η Αμερικάνικη κυβέρνηση ύστερα απο μακροχρόνια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς θα παραμείνουν αρκετές δεκαετίες στους χώρους της υγειονομικής ταφής.

Ακόμη κι όταν τα δόντια όλων μας θα έχουν πέσει, αυτές δεν θα έχουν καταφέρει να 
βιοδιασπωθούν.

Κάποιες επιχειρήσεις λοπόν λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών αλλά και ευαισθητοποιημένες γύρω απο την σωτηρία του πλανήτη μας για τη μείωση αυτών των αριθμών, ξεκίνησαν μια νέα γραμμή κατασκεύης   οδοντοβουρτσών. Πλέον οι οδοντόβουρτσες τους γίνονται από ένα φυτό που ονομάζεται Ingeo.Το Ingeo είναι απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον, με σάκχαρα από τα φυτά που είναι 100% βιοδιασπώμενα. Η κατασκευή των ινών Ingeo απαιτεί περίπου το μισό της ενέργειας που χρειάζεται για να καταστεί ο πολυεστέρας, ενώ εκπέμπει 50% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου. Τέλος είναι υποαλλεργικό - φυσικό, με μη ερεθιστικές ιδιότητες που το καθιστούν μια έξυπνη επιλογή για το ευαίσθητο δέρμα.Αυτή η νέα οδοντόβουρτσα αλλά και η θήκη μεταφοράς της κατασκευάζεται όπως μία παραδοσιακή οδοντόβουρτσα, με τη μεγάλη διαφορά ότι όταν οι τρίχες της φθείρονται, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σπάσετε το κεφάλι της οδοντόβουρτσας, (οι τρίχες γίνονται όπως και στις παραδοσιακές, δηλαδή από νάιλον) έτσι ώστε να γίνεται μ'εύκολο τρόπο η αποκοπή.

Το υπόλοιπο της οδοντόβουρτσας μπορούν να το στείλουν σε μια μονάδα κομποστοποίησης, καθώς το φυτό Ingeo όπου έχει σχεδιαστεί η οδοντόβουρτσα γίνεται ένα πλήρες λίπασμα μέσα σε 3 έως 6 έξι μήνες σε ένα εργοστάσιο κομποστοποίησης.


Και για εκείνους που θα σπεύσουν να χαμογελάσουν για την αποστολή της στην μονάδα κομποστοποίησης η επιχείρηση παρουσιάζοντας το προϊόν είπε:
"Ακόμη όμως κι αν δεν έχετε μια μονάδα λιπασματοποίησης κοντά σας , μην πετάτε την  οδοντόβουρτσα στα σκουπίδια γιατί θα καταλήξει στο χώρο υγειονομικής ταφής, που σημαίνει την άμεση "επιβάρυνση" του περιβάλλοντος. Αντ 'αυτού, σας παρέχουμε ένα προπληρωμένο φάκελο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επιστρέψετε την οδοντόβουρτσα  σε εμάς και θα την στείλουμε εμείς σε μια μονάδα κομποστοποίησης για βιοαποικοδόμηση".

Ήδη η οδοντόβουρτσα βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων και είναι έτοιμη να φιγουράρει και στον πάγκο του μπάνιου εκατομμύριων ευαισθητοποιημένων με το περιβάλλον Αμερικανών…

 

 

{fcomment}

Scroll to top