Της Μαρίας Δημητρακόγιαννη. ( Χειρουργός Οδοντίατρος )

Οι παθήσεις των οδοντικών αλλά και των μαλθακών ιστών (ούλα,παρειές) είναι πολλές, αλλά ευτυχώς λόγω της εξέλιξης της οδοντιατρικής τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο τις καθιστούν πλέον εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Ασθένειες των ούλων και των περιοδοντικών ιστών είναι - ίσως - πιο ικανές να ''θορυβήσουν'' κάποιον ασθενή, μιας και συμπτώματα όπως, η κακοσμία του στόματος και η αιμορραγία των ούλων είναι φανερές στον καθένα από εμάς και έτσι η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι σχεδόν σίγουρη.

Αν και η αναβλητικότητα στο θέμα του ελέγχου είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει εκεί, μιας και με την πλημμελή στοματική υγιεινή οδεύουμε προς την απόκτηση των παραπάνω συμπτωμάτων αντίθετα με συχνούς ελέγχους και καθαρισμούς αποφεύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα που μελλοντικά μπορούν να οδηγήσουν σε χειρότερες ασθένειες των ούλων και του περιοδοντίου.

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και άλλες ασθένειες οι οποίες δεν είναι τόσο “φανερές''.Όπως - ξεκινώντας από τα απλά

  • Η τερηδόνα που αν εμφανιστεί σε ένα δυσπρόσιτο, θα λέγαμε '' κρυφό '' για τον ασθενή σημείο, δίνει την δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα βαθύτερα τερηδονισμένο δόντι ή ακόμα και σε ένα ... νεκρό δόντι, που ίσως αργότερα χρειαστεί απονεύρωση ή ακόμα και εξαγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις.


Επίσης:

Ασθένειες που παρουσιάζονται στις γνάθους, που μπορεί να έχουν οδοντογενή ή μη οδοντογενή προέλευση.
 Πιθανή ανωμαλία σε ορισμένα ανατομικά στοιχεία όπως για παράδειγμα, το μέγεθος των χαλινών, που αν αποκλίνει από το φυσιολογικό μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικό πρόβλημα. 


  • Ξηροστομία
  • Δυσχρωμία δοντιών
  • Μη φυσιολογικοί χρόνοι ανατολής νεογιλών και μόνιμων δοντιών

Και πολλά άλλα που αποτελούν ζητήματα που μόνο ο οδοντίατρός μας είναι σε θέση να διαγνώσει, να αξιολογήσει, να προλάβει ή και να θεραπεύσει.


Ο οδοντίατρος όμως μπορεί να διαγνώσει και πολύ χειρότερες παθήσεις, οι οποίες απειλούν την ζωή του ασθενή όπως π.χ. η λευκοπλακία - μία προκαρκινική βλάβη που απαντάται κυρίως σε καπνιστές. Επίσης, ο καρκίνος στόματος ( σε γλώσσα, παρειές, χείλη, ούλα κλπ ) που όσο πιο γρήγορα ανιχνευθεί τόσο περισσότερες οι πιθανότητες ίασης.

Διαφορετικά, όπως σε κάθε καρκίνο μπορεί να εξαπλωθεί δημιουργώντας μεταστάσεις. Και παρόλο που ο πόνος αποτελεί μέσο προστασίας του οργανισμού, εφόσον αυτός είναι που επαγρυπνά τον ασθενή και του '' δίνει να καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά'' δυστυχώς δεν αποτελεί απαραίτητο σύμπτωμα για κάθε είδους οδοντιατρικών παθήσεων.

Έτσι, οι ασθενείς δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσουν να προλάβουν σε αρχικά στάδια την όποια πάθηση - κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί μόνο με τακτικό έλεγχο στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο.

Εκτός όμως από τις ασθένειες που αφορούν καθαρά στην στοματική κοιλότητα και στους ιστούς που την απαρτίζουν, ο οδοντίατρος είναι σε θέση να διαγνώσει πολυάριθμες παθήσεις του οργανισμού εν γένει, που όπως '' καθρεφτίζονται '' στο στόμα όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης, το AIDS, η πρωτογενής σύφιλη (εφόσον η στοματική κοιλότητα απετέλεσε το μέσον μετάδοσης της νόσου), η τριτογενής (προχωρημένη) σύφιλη που προσβάλλει ανάμεσα σε άλλα και τους βλεννογόνους, αλλά και πολλές άλλες παθήσεις.


Έτσι, συνοψίζοντας συμπεραίνουμε πως με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο επιτυγχάνουμε :


  • Έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση ασθενειών των δοντιών, των ούλων αλλά και όλων των υπόλοιπων ιστών που απαρτίζουν την στοματική κοιλότητα.
  • 
Πρόληψη ορθοδοντικών ανωμαλιών.

  • Έλεγχος των φυσιολογικών χρόνων ανατολής των δοντιών.
 
  • Έγκαιρη αντιμετώπιση σοβαρότατων ασθενειών όπως ο καρκίνος στόματος.
 
  • Διάγνωση ασθενειών εν γένει του οργανισμού που '' φαίνονται '' στο στόμα.


Και πολλά άλλα.

 Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, όπως ισχύει για όλες τις παθήσεις πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για την επίτευξη μίας γρήγορης, καλής ίασης. Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτε σωστότερο απ τα λόγια του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, ο οποίος υποστήριζε πως '' η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη ''.

 

 

{fcomment}

Scroll to top